Začátek

Otázky a odpovědi pro začínající entomology - nebojte se zeptat na cokoliv
Odpovědět
Josef
Příspěvky: 1
Registrován: 15 zář 2022, 20:14

Začátek

Příspěvek od Josef »

Dobrý den, můj syn projevuje zájem o sběr brouků a rád bych ho vybavil pro začátek (než najde směr). Poradíte, který obchod? případně co koupit do začátku. Děkuji
marion
Příspěvky: 4693
Registrován: 29 dub 2010, 05:49

Re: Začátek

Příspěvek od marion »

mám dobrou zkušenost s níže uvedenou firmou, spoustu jde vyrobit svépomocí, koukněte na stránky o sběru hmyzu
neznám zájem a věk, základ je síťka na létající hmyz a smyky, sklepávadlo, v další fázi prosívadlo a na vodní brouky stačí cedník, jinak nespeciální pevný nůž, dlátko , hrabičky, lopatka, na drobnější brouky exhaustor, ještě nosím příruční bílou misku na oklep hub, výběr s exkrementů atd...
na uchování smrtičky, piliny či jiná náplň a nejdůležitější octan ethylnatý ke smrcení

možná by bylo dobré dát vědět kde působíte, entomologové jsou všude a nejlepší je osobní kontakt s ev.ukázkou vybavení, já jsem z Ostravska v širším smyslu :-)

http://www.entosphinx.cz/cs/
Vindobon
Příspěvky: 1543
Registrován: 31 pro 2013, 21:20
Bydliště: Co pnou se modré hory

Re: Začátek

Příspěvek od Vindobon »

Dávám do smrtiček toaletní papír. Piliny, mají-li být prosté kousků kůry, se špatně shánějí. Člověk je pak v pokušení použít je víckrát a to vede zaručeně k záměnám lokalit, protože drobného brouka vždycky nějakého v pilinách přehlédneme. Velké brouky s hrabavými nohami (Geotrupes), kteří by toaletní papír příliš potrhali, smrtím jednou kapkou octanu přímo na zadeček a následným několikerým opatrným zmáčknutím zadečku. Jsou mrtví ve vteřině a jejich vhozením do smrtičky v ní vlastně jen doplním octan. Nebo na ně mám samostatnou smrtičku, do které nedávám malé brouky, a potom potrhaný toaleťák tolik nevadí.
Petr . Z á b r a n s k ý . . . . . . www.zabra.at
marion
Příspěvky: 4693
Registrován: 29 dub 2010, 05:49

Re: Začátek

Příspěvek od marion »

s velkými brouky (pokud nějaké vezmu) to dělám podobně-smrtím zvlášť, ale toaletní papír nepoužívám, většinou zůstane ve středu a brouci jsou pak nalepení na stěnách (hovořím o broucích cca 1-3 mm), pravdou je, že mohou v pilinách zůstat staré sběry, to se snažím řešit tak, že použité piliny převařím, proseju a přidám něco proti plísním, předpokládám, že zapomenuté brouky to zdestruuje.
Uživatelský avatar
Radomír
Příspěvky: 1474
Registrován: 05 srp 2010, 10:16

Re: Začátek

Příspěvek od Radomír »

Drobné piliny jsou nepraktické - ztráta času při přebírání, lepší jsou hobliny.
Toaleťák je s prominutím na howno, viz obrázek. Takto často dostávám brouky na preparaci. Nutno čistit.
Jak jsem tu už někde prezentoval, nejlepší jsou "harmoničky" z tvrdšího papíru. Jsou dostupné, drží tvar, nic se v nich neztratí, hmyz se rychle odseparuje, dají se použít znovu.
Přílohy
P5300255 oU.jpg
harmoničky PB180341.JPG
marion
Příspěvky: 4693
Registrován: 29 dub 2010, 05:49

Re: Začátek

Příspěvek od marion »

hobliny x piliny je věc velikosti, vůbec nejlepší jsem nasbíral z motorové pily pri těžbě buků, nutno prosít, převařit a přikápnout něco proti plísním. jeden kolega používá kolečka vzniklé při perforaci děrnoštítkových karet, ale to už se asi nesežene.
borůvka 2
Příspěvky: 103
Registrován: 27 kvě 2017, 10:13

Re: Začátek

Příspěvek od borůvka 2 »

Jak píše Petr, osvědčil se mi také toaleťák ( třívrstvý, natrhaný na proužky ), je to snadno dostupné, levné a rychlé. Hmyz se dobře vybírá, nic se nepřehlédne. Na další lokalitě je vhodné dát nový papír, tím ani nedojde k záměně místa. Do smrtičky dávám i větší brouky. Když je papír znečištěný, jednoduše se dá jíný. Brouci nebyli nikdy znečištěni, jako má na foto Radomír. To mohlo vzniknout tak, že někdo dával brouky do smrtičky dlouho a přidával další.
Uživatelský avatar
Hali+
Příspěvky: 4495
Registrován: 03 kvě 2010, 06:53
Bydliště: Pardubice

Re: Začátek

Příspěvek od Hali+ »

Vážení kolegové, řešení těchto drobných nuancí mezi dlouholetými profíky je jistě důležité pro další vývoj našeho koníčku, leč dotaz byl od začátečníka, kterého tohle asi ještě znejistí, protože za sebou nemá ty začátky... :mrk
Jak už to tady zaznělo od Mariona, pán by se měl poptat, zda někde po okolí nežije nějaký zkušenější entomolog a se synem se k němu jednoduše vypravit. Jsem přesvědčen o tom, že by nikdo z nás začínajícího entomologa neodmítl a jistě by si vyšetřil nějaký čas na rady do začátku, případně ukázku, jak které pomůcky vlastně vypadají. Případně pak takového adepta postupně směřovat k entomologické společnosti, bude-li u toho chtít zůstat.
Druhá varianta je zajít do místního antikvariátu (nebo objednat po internetu) knížku pro začátečníky, klasicky bych doporučil knížku: Winkler (1974): Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku
Teď zrovna ji koukám někdo prodává na Aukru: https://aukro.cz/sbirame-hmyz-a-zaklada ... gIcs_D_BwE
V té najde začátečník všechno podstatné.
No a za třetí, netuším odkud onen začátečník je, ale kdyby byl z okolí Pardubic, tak se přidávám k těm, kteří jsou ochotni mu pomoci.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
marion
Příspěvky: 4693
Registrován: 29 dub 2010, 05:49

Re: Začátek

Příspěvek od marion »

:yes :yes :yes
Milda
Příspěvky: 438
Registrován: 30 dub 2010, 19:23
Bydliště: Vlkoš u Přerova

Re: Začátek

Příspěvek od Milda »

A bohužel bude pro zacatecnika vhodné si zjistit, co za brouky raději z důvodu zákonné ochrany nesbírat… jinak není do začátku špatná tato publikace: J.R. Winkler, Sbirame hmyz a zakládáme entomologickou sbírku.
Vindobon
Příspěvky: 1543
Registrován: 31 pro 2013, 21:20
Bydliště: Co pnou se modré hory

Re: Začátek

Příspěvek od Vindobon »

Milda píše: 18 zář 2022, 12:22A bohužel bude pro zacatecnika vhodné si zjistit, co za brouky raději z důvodu zákonné ochrany nesbírat…
1. Zákazy sběru hmyzu omezují lidské právo na svobodný rozvoj osobnosti.
2. Každé lidské právo lze omezit, pokud k tomu existuje důvod, závažnější než ono lidské právo.
3. Takový důvod v případě zákazů sběru hmyzu neexistuje, ty zákazy jsou zbytečné.
4. Mezinárodní úmluva, která nenajde naplnění v národních zákonech, jakoby vůbec neexistovala. Národní zákazy sběru hmyzu porušují mezinárodní úmluvu o lidských právech, jsou jí podřazené. A i kdyby ty dvě normy byly formálně na stejné úrovni, stále by si protiřečily.

Dva citáty ze Všeobecné deklarace lidských práv:
Článek 22. Každý člověk má (...) nárok na to, aby mu byla (...) zajištěna (...) práva, nezbytná k (...) svobodnému rozvoji jeho osobnosti.
Článek 26. (1) Každý má právo na vzdělání. (...)
(2) Vzdělání má směřovat k plnému rozvoji lidské osobnosti...
Petr . Z á b r a n s k ý . . . . . . www.zabra.at
Hanys
Příspěvky: 33
Registrován: 20 zář 2021, 13:43
Bydliště: Velký Újezd

Re: Začátek

Příspěvek od Hanys »

Zajímavé. Nevím ale, jestli by na to ochranáři slyšeli... Já bych chtěl jenom dodat k tématu, že když už se klučina do entomologie vrhne, tak ať i u svých prvních exemplářů do sbírky nezapomíná na lokalizační štítek (mám ve sbírce mnoho brouků z mých začátku, kde mě mrzí, že nevim, odkud jsou...).
Uživatelský avatar
Ivoš M.
Příspěvky: 409
Registrován: 03 kvě 2010, 06:42
Bydliště: Jihlava

Re: Začátek

Příspěvek od Ivoš M. »

Pro začátečníka je nejdůležitější jaro, pěkné počasí a vyrazit do přírody. :D
Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
Odpovědět

Zpět na „Začínající entomologové /Beginners in entomology/“