Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Vašek
moderátor

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Vašek »

Svítím u baráku a na množství hmyzu je to docela masakr, který jsem už hodně let nezažil. Pro mě je zatím nejzajímavější Bostrichid Lichenophanes varius, kterého jsem v ČR chytil prozatím jen jednou a ploštice Acanthosoma haemorrhoidale, která sice není tak vzácná, ale nijak často ji nepotkám. Sice je jasno, ale teplota je teď (23.20 hod) ještě stále 24°C.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

A jaký je kolem biotop? Můžeš sem dát fotku?
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Světlo mám opřené o stěnu domu (zářivka Philips 120cm, 58W, UV BLB) a svítím směrem viz fotky. Je to slepá ulice, proti je lesík, který byl dříve smíšený, ale dnes už jen listnatý (hlavně duby, topoly, akáty, třešně, jeřáby...). Za lesíkem je vlaková vlečka a nádraží, takže koleje a koleje. U vlečky jsou ale obrovské stožáry, které to tam občas osvětlují výbojkami a to možná také pomáhá.

.. na druhé fotografii je jeden z těch stožárů vidět vpravo vedle kmenu borovice. Stožárů je tu několik.
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.jpg
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Ještě uvidím, ale po včerejšku to možná dnes zkusím také. Touto dobou (15.45) bylo včera 36°C a dnes je neskutečných 40°C, takže o 4 stupně více.
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Zajímavé. Člověka hned napadne, odkud Ti brouci vlastně létají, že? :mrk
Něco jako svícení na UV ve vnitroblocích, to je také veliká záhada. Asi dálkoví letci...
Včera jsem bohužel nakonec nemohl jet svítit, ale dnes už si to nesmím nechat ujít, taková konstelace se asi nebude hned tak opakovat.
Pce.jpg
CR.jpg
+ aktuální teplota - 16:30
aktuální teplota_16-30.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 19 čer 2022, 15:27 ..ale dnes už si to nesmím nechat ujít, taková konstelace se asi nebude hned tak opakovat.
To se nejspíš jen tak opakovat nebude. Jen se trochu
bojím, aby se mi teplem neroztavily svítidla :D
Přílohy
aaa.JPG
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Dnes to zkusím znovu a jsem zvědavý, jaký bude rozdíl proti včerejšku.
Touto dobou byla včera cca 26°C - dnes 32°C, včera vůbec nefoukalo - dnes lehce občas fouká, včera bylo naprosto jasno - dnes začíná být obloha ´´zamlžená´´. Předpověď žádný déšť nehlásí a o půlnoci by ještě mělo být 24°C.
Cerambyx@seznam.cz
marion

Příspěvek od marion »

jen informačně, Hlučín-Bobrovniky, zahrada. Teplota super, ale celý den a noc silný vítr. V sobotu běžné věci (Atomaria, Bledius, dominoval Cantharis), nejzajímavější krásný růžový lyšaj-vrbkový ?). V neděli ještě tepleji a vítr ještě silnější, tak jsem to ani nezkoušel.
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

U nás včera stejná situace, sice krásně teplo ještě ve 22:00 ale velmi silný vítr - taky jsem to ani nezkusil.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Mohu potvrdit, i tady u nás byl silný vítr. Ukryl jsem se proto do lesa, kde je vítr trochu eliminovaný (lokalita Hrádek, kousek od Pardubic). Létalo toho dost, ale bohužel tady bylo všude vyprahlo. Kolem plátna po stromech skoro nic nelezlo, tak předpokládám, že šlo o přelety ze střední vzdálenosti, v rámci lesa. Svítil jsem na zářivky (2x15W) a 4 vysokonapěťové trubičky (celkem cca 15W?).
Ze zajímavostí byly dva druhy nějakých kornatců a pak zajímaví voďáci (v terénu to vypadalo jako Ilybius, nebo to možná byli Agabové, určím příležitostně pod binoklem). A mraky všemožné drobotě, hodně červotočů a kovaříků. A pak létala kvanta motýlů (můr), které jsem nikdy ani neviděl. Škoda, že jsem sebou neměl foťák, jen starý mobil. Mohl jsem to sem dát k determinaci. Mobilu se nedařilo koukatelně vyfotit ani velké lišaje. :S
190620221927_vz.jpg
190620221933_cr_v.jpg
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

musím potvrdit Haliho větu ´´ .... ale dnes už si to nesmím nechat ujít, taková konstelace se asi nebude hned tak opakovat´´. Stalo se tak :) .
U nás bylo celé odpoledne 40°C, Když jsem zapínal světlo bylo 29°C a ještě ve 2 hod ráno bylo 26°C.
Včera mi končilo 14 dnů dovolené, dnes jsem vstával do práce, původní myšlenka byla svítit tak do 23.00 :chuckle .
Létat to začalo ještě za světla, to co se pak dělo jsem vůbec nečekal. První fotka je z doby, kdy bylo ještě trochu vidět. Létalo snad vše, některé druhy i masově. Tuto noc brouci i ploštice opravdu ve velkém počtu kusů i druhů. U plátna jsem stál neustále přes 4 hodiny a měl stále co dělat
Ploštice - mimo klešťanek a klopušek, které neberu, běžně přiletí 1 - 2 jiné druhy, většinou po 1 kuse. Včera minimálně 15 druhů, některé dost početně :).
Brouci - létalo snad vše. Tesaříci (cca 10 druhů), chroustci, kovaříci, potápníci, vodomilové, hodně druhů slunéček, veliké množství druhů střevlíčků, hlavně malých, nosorožíci, bostrichidi, páteříčci .....
Z motýlů např. minimálně 4 druhy lišajů.
Neustále létaly nové a další druhy od všeho, takže jsem se v půl druhé neochotně přemluvil, že by jsem měl jít spát a do postele zalezl po druhé hodině.
Než to začnu přebírat (je toho hodně), považuji pro mě z brouků za nejlepší dalších 5 kusů bostrichida Lichenophanes varius a z ploštic 2 kusy velké kněžice Halyomorpha halys, která byla nedávno publikovaná jako nová pro ČR a mě prozatím během pár let přiletěly 2 ks a jeden jsem chytil po burze Malého v Praze na autě kamaráda.
Svítím déle, než 40 let a celé dopoledne jsem nad tím přemýšlel. Včerejší svícení bylo nejspíš moje nejlepší ze všech, za celou tu dobu :dance
Přílohy
19.6.2022-1.JPG
19.6.2022-2.JPG
19.6.2022-3.JPG
19.6.2022-4.JPG
Cerambyx@seznam.cz
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

to je tedy nářez Vašku :yes
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pěkné Vašku! :yes Měl jsem to tu obdobné, jen tady bylo výrazně málo voďáků.
Letos jsem zažil nejlepší svícení cca před 14 dny v Topolnici u řeky Struma (BLG), kde bylo kolem plátna tolik hmyzu, že jsem si musel vzít špunty do uší, aby se to dalo vydržet... :D I tak jsem měl hmyzáky v nose, očích, pod oblečením... Udělali kolem UV veliký mrak, hlavně nějací malí otravní dipteráci. To v ČR asi nezažiju... :think
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

Svítím na balkóně v sídlišti. Stromy za 7 let povyrostly, postavily se nové domy. I tak jsem spokojený s úlovky. Každý rok je něčím jiný. Na svícení so/ne jsem se těšil. První letošní a hned takové teplo. Jen jsem začínal kvůli práci až v 22 hod. Sobota velké zklamání. Brouků druhově i kusově poskrovnu. A neděle !? Ještě horší.... Tak aspoň, že se dařilo jinde a mám motivaci pro další svícení ... krásné zážitky u světel přeji všem 🍀👍
Přílohy
IMG-20220619-WA0070.jpeg
IMG_20220621_111207.jpg
IMG_20220621_111219.jpg
IMG_20220621_111215.jpg
Adam

Příspěvek od Adam »

V neděli u nás ve 22 hod. 28 stupňů, ve 2 ráno ještě 24.
Pár nárazů větru bylo kolem jedenácté, pak se to úplně uklidnilo.
Využil jsem extrémní podmínky a šel postavit plátno kousek za barák na břeh Jizery u Otradovic, kde je jinak z podstaty věci vždycky zima. Jsou tam místy klády pod vodou, štěrkoviště, větší kameny z rozpadající se regulací, hliněné břehové nátrže apod. Břehy jsou zarostlé kopřivami a netýkavkami, místy jsou porosty vrb. Doufal jsem v nějaké Elmidy a vůbec brouky, kteří se v tom kopřivami zarostlém bahništi blbě sbírají.
Co se počtu hmyzu týče, byl to masakr. Jak píše Milan o svícení v Bulharsku, nedala se k plátnu strčit hlava. Kolem UV zářivek a nad plátnem se vytvořil vířící mrak komárovitých, muchničkovitých a pidikřísových potvor, což skoro znemožnilo se k plátnu přiblížit a dost to znepříjemnilo situaci.
Nepřiletělo toho ale druhově moc: 2 Colydia, 1 Aulonium, pár druhů Amar (nejzajímavější asi fulva), pár druhů Bembidionů (ale fakt málo, jen asi 3 nebo 4!), Tachysové, Pseudoophonus, Oxypselaphus, Europhilus, 2 Haliplidi, více druhů potápníků, Helophorů a další vodomilů, 2 Brachygluty gr. sinuata, Typhaea, nějací Lathrididi. Dominovali Anotylus, Atomaria, Monotoma. Kupodivu nebyli skoro vůbec Scolytidi nebo Bledius, kteří mi hromadně létají doma v satelitu. Nemůžu ale říct, že jsem to aspoň nezkusil.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Stále víc začínám být přesvědčený o tom, že úspěšný přílet je kombinací minimálně čtyř faktorů. Nejdůležitější je teplota a jako druhý spektrum použitého světla. Další podstatný faktor bude asi vzdušná vlhkost. To vše samozřejmě v kombinaci se čtvrtým faktorem - roční dobou (aneb jak začnou létat piluny, je možno si dát od UV na měsíc pokoj)... :mrk K tomu všemu je dobré aby bylo spíše bezvětří, ale to nejspíš nebude úplně zásadní.
Od dob mého mládí se výrazně zlepšily technické vymoženosti a možnosti svícení. Všichni zkoušíme kdejakou novinku, ale brouků co létají je pořád stejně druhů. Takže za ta léta už jsme nachytali to co nás zajímalo a novinek proto už logicky mnoho nepřibývá. Asi jsme také trošku zmlsaní možnostmi chytat na UV někde "na jihu", kde je fakt plátno obalené. A do toho se ve střední Evropě počty hmyzu celkově výrazně snížily a kdejaký zapadlý kus přírody je také chráněný. Takže se tu těžko hledají zbývající zajímavá místa, která by ještě člověka lákala k prolovení.
Také je dobré kombinovat UV s lovy s čelovkou po okolí plátna. Ale ne s nějakou supersilnou čelovkou s vysokou svítivostí. Taková spíš přiměje hmyz se schovat nebo odletět. Lepší bývá třeba při obcházení stromů rozptýlené světlo.
Matěj Čermák

Příspěvek od Matěj Čermák »

Zajímavé postřehy
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Copak to bylo za letadlo...? :chuckle
26.5.2022 - BLG, Belogradchik, na UV
P5260122_cr_vz_26-V_2022.jpg
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

Tipuju lišaj dubový (Marumba quercus) - u nás velmi vzácný
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

ad Milan - ,, Všichni zkoušíme kdejakou novinku, ale brouků co létají je pořád stejně druhů. Takže za ta léta už jsme nachytali to co nás zajímalo a novinek proto už logicky mnoho nepřibývá,, ...

ja zkusenosti nemam, milane. svitim jen na balkone. 7 let. nemuzu zhodnotit presne, jestli se zmenily letove koridory brouku tim, ze stromy povyrostly, ze zastaveli pos
ledni volna mista domy. litaji mi tu druhy s vazbou na dub nebo jilm. tyhle stromy mam od domu 200 m a jeste k tomu na druhe strane. Jen jsem v prispevku psal, ze u nas sviceni bylo o vikendu s vysledky skoro nulovymi. Me znalosti jsou minimalni. sleduju teplotu, jestli fouka, jestli je/neni mesic. to ostatní je pro me zahadou.... ale bavi me to, je to pro me zpestreni v lovu a tesim se z kazdeho noveho druhu pro balkon at je to druh bezny nebo vzacny. ale pochopit tu ,,chemii,, kdy ano a kdy ne neumim ... diky za tve / vase postrehy 👏
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“