Stránka 1 z 3

Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 11:25
od Cmelik
Chlapi mrazíci, potřebuji začátečnickou radu: Nikdy jse nemrazil, zatím jsem vždy uchovával sběry klasicky v hoblinách s éterem a ten rok stíhal vše vypreparovat. Ale už došlo i na mě, asi budu muset zabrat manželce kus mrazáku. A vlastně nevím, jak se to vlastně mrazí. Tak jak to vyndám ze smrtičky? Nebo se předtím trochu dovlhčuje? V čem pak zamrazit? V Petrinkách na vlhkém filtráku (hajzlpapíru apod.)? Nebo papír dát pod i na brouky? Nevymrazí se z Petrinek všechna vlhkost (přece jen netěsní)? Díky za ponaučení, třeba se to hodí i jiným začátečníkům.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 11:39
od Radim
Mrazím to většinou hned v lahvičkách, do kterých jsem to nasbíral, tzn. v mém případě i s natrhanými ubrousky. Pokud je toho hodně ve velké lahvičce tak to trochu přeberu a popřípadě rozdělím na menší části. Důležité je samozřejmě označení sběrů...
Pro rozmražení vysypu vše na nějakou podložku, nechám pár minut rozmrznout a před preparací brouky ještě přemístím na suchý ubrousek, abych je zbavil přebytečné vysrážené vlhkosti.
Takto mražený materiál má většinou stejné vlastnosti jako brouci pár dní po usmrcení ponechaní v eteru.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 11:48
od Vašek
Do mrazáku kvůli úspoře místa a také že perfektně těsní, jsem si z laboratorního silnostěného (téměř nerozbitné) skla nechal udělat větší epruvety, kam se vejde celý sběr + korkový špunt z Bohemky. Velikost epruvety jsem volil podle špuntu, aby jsem je nemusel obrušovat. Určitě by šly použít i jako dobře těsnící smrtičky. Stačí lehce zakapat octanem - ještě se mi nestalo, že by jsem po vyndání z mrazáku musel rozvlhčovat.
Před uložením do mrazáku je dobré ponechat sběr 1-2 dny ve smrtičce v octanu, aby povolily klouby a brouci byli vláční.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 11:55
od Pepa
Já jsem u zamražování brouků přešel zcela na následující postup:
Brouky po 3-7 dnech vyndám ze smrtičky, roztřídím je do PE sáčků se zipem, kde na velikost sáčku mám vložený klasický kancelářský papír na kterém si udělám popis - lokalitu, druh hmyzu, pokud vím aj. Toto mám uložené v mražáku v plastových krabičkách, takže mám pak docela přehled, kde co je. Pokud chci preparovat vyjmu z mražáku, nechám cca 10 minut roztát a pak většinou to vysypu na nějakou dobu do rozvlhčovadla (1 hod. - 2 dny), ale dá se preparovat i rovnou. Brouci krásně vláční, nemám problém z poškozením dá se to i několikrát vyndat a zandat do mražáku. Ostatně jsem to už řadě z vás takto dával na burzách či jinde. :mrk

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 12:33
od Cmelik
Díky moc. Hlavně Pepova metoda se mi líbí, řeší totiž další problém, na který jsem se v původním dotazu zapomněl zeptat. Totiž jak brouky rozdělit, aby člověk to rozmražené stihnul vypreparovat, než to začně plesnivět (mít to ve stovkách Petrinek, to by mě manželka hnala :) ). A také zda se můžou rozmrazení brouci opět (a třeba několikrát) vrátit do mrazáku. Ty igelitové sáčky na zip jsem naštěstí nasyslil od nalepovacích štítků. Pepo, jen pro jistotu: ten papír v sáčku nevlhčíš (po napsání údajů, samozřejmě)? A ty brouky do sáčku jednoduše naházíš? Nepřidáváš hobliny ani kousky papíru, nic? Ještě jednou díky.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 12:44
od Pepa
Ne nevlhčím ani nic nepřihazuji... jedině pokud by byli ve smrtičce moc přesušeni, tak je mírně rozvlhčím... občas dávám do sáčku již i natisklé lokaliťáky, samozřejmě na druhou stranu.Navíc ještě sáček můžeš popsat lihovým fixem. Až budu boma, můžu sem přihodit ilustrační foto.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 13:34
od Cmelik
Skvělé, moc díky. :clap

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 14:56
od krep
Já to mám v petričkách, kam si připravím matroš pro sebe - vše ostatní roztřídím a co nejříve distribuuji kamarádům. V petričkách mám filtační papír, který navlhčím vodou a přikápnu trochu octa (bílého). Brouky mohu vyndavat a rozmražovat několikrát - dle potřeby si naházím, to co chci prepčit, do benzínu k odmaštění, zbytek vrátím zpět (v každé petričce mám brouků poměrně dost - ti mí jsou dost skladní :blush ).

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 15:07
od Michal
Dělám to úplně stejně jako Pepa. Ze smrtičky to roztřídím do zip sáčků. Většinou třeba dle čeledí, nebo podle druhů, nebo podle přednosti co budu preparovat dříve. Každopádně v tom sáčku nemám většinou více než třeba dvacet kusů. Jen místo kancelářského papíru dávám brouky na savý ubrousek. Protože brouky dávám do sáčku hned a neočištěné, a taky proto, že je v tom sáčku prakticky rozvlhčuji po vyndání z mrazáku. Brouci by se pak mohli nenávratně zasrat od nějakých šťáv co můžou pustit do sáčku bez ubrousku. Popis lokalitních údajů lepím na sáček těmi malými cenovými etiketkami.
Je to nejlepší způsob uskladnění. Vytáhnu sáček s brouky co chci preparovat, počkám deset minut a postupně si vyndávám jednoho brouka za druhým. Pokud udělám jen jednoho, vrátím to zpět do mrazáku a až je čas, valím zase dál ... jeden sáček vytahuju třeba i desetkrát, když jsem někdy línej a nechce se mi začít ... žádné extra čekání, dny rozvlhčování apod. Nemá to chybu. Sběry jsou krásně skladné a v mrazáku si je můžu dávat do jakých chci krabiček ... jen to má jednu nevýhodu. Nenutí mě to ihned brouky preparovat a za chvíli mrazák praská ve švech. :wait :rock :mrk

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 15:27
od Martin Havránek
Taky to dělam stejně jako pepa a ukladam v plastových krabičkach do mražaku. Je ale dobre si předtím material rozdělit, zvlašt pokud daruješ i nepreparovane brouky.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 16:17
od Senex
Chlapi /Krep, Radim/ nejsou zmrzlí brouci při vyndavání křehcí a lámaví?

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 17:06
od krep
Po vyndání nechám v petričce chvíli rozmrznout a teprve potom s nimi manipuluji. Jsou úplně v poho...

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 17:47
od Martin Havránek
jsou sice křehčí, ale řekl bych že stejně nebo o něco mín naž sušení a vypreparovaní v krabici :mrk

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 06 kvě 2010, 21:06
od Franta
Po výpravě přeberu materiál a dávám do sáčků podle lokalit a druhů, údaje napíšu na samolepící štítky aby byl přehled. A také podle toho ke komu poputujou. V mrazáku jsou v pevné krabičce. A co se týče preparace stačí vyndat a za chvíli se může preparovat. Mrazit, tak to mohu doporučit.

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 09:23
od Cmelik
Ještě jednou díky, je rozhodnuto, o víkendu založím v mrazáku krabici a rozdělím letošní sběry. Jen mám trochu strach jako Michal, totiž že mě to nebude nutit každý rok do následující sezóny vše vypreparovat (už patnáct let to dodržuji, i když je to někdy záhul; a to k tomu sbírám ještě motýly). Ale výhody, o kterých píšete, jsou opravdu lákavé. Hlavně ta možnost nečekat dva dni na rozvlhčení (přece jen se mi občas stane, že éter ve smrtičce vyschne a potvory pěkně ztvrdnou).

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 09:44
od Michal
Tvá obava je správná. Přestaneš preparovat. Měl jsem to stejně. No teď už se mi do preparace nechce téměř vůbec. :nod
Na druhou stranu můžeš preparovat až kdy budeš mít čas a chuť. Dělal jsem to jako ty a preparoval téměř vše ihned po výpravách. Jednak tě to nebaví, ztácíš tím čas v sezóně, snažíš se to pak urychlit a preparaci flákáš ... a za druhé, když je toho moc, stejně to nestihneš ...

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 09:48
od Vašek
No tak to aby jsi včas v Hospicu objednal na stará kolena pokoj s velkým stolem a pultovým mrazákem............ :rofl

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 10:05
od ZdenekH
důležité je , ale najít ten bod, kdy přestat sbírat a začít preparovat, abys nezkončil v mrazáku dřív než doděláš ty brouky :-)
a ty živí ti to celoživotní rozebírání a preparaci pak vrátí :-)

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 13:54
od Renno
Rozsáčkování nasbíraného materiálu a následné uložení do mražáku vřele doporučuji :mrk
nasáčkovaný materiál pak v klidu kdykoliv později zpracovávám podle chuti a potřeb, to co mě nezajímá rozdám kolegům, část vyměním za něco zajímavého...už to ale jako dřív všechno nepreparuji..jen to co sbírám a do čeho mám chut....ušetří se tím spousty času, špendlíků a štítků a nejsou u toho nervy jestli mi to neztvrdne nebo neshnije...kolegové stejně raději dostávají brouky nevypreparované aby si je mohli zpracovat podle svých představ.
Sáčky taky značím malými cenovkami...na ně píšu jen číslo sběru v tom roce..př. 13/2010...do PC a pak ještě pro jistotu do sešitu....pak stačí rozdat takto označené sáčky kolegům a poslat lokality elektronicky .

Re: Zamražení sběrů

Napsal: 07 kvě 2010, 14:14
od Pepa
Já teda problém s tím, že by se mi hromadil matroš v mražáku nemám, v srpnu začínám s preparacemi a to se do toho zakousnu a dělám cca 30 ks denně, horší je to pak s determinacemi a uspořádáním sbírky... nějak se mi poslední dobou zaplňují pouze zásobní krabice materiálem. Jen na sáčky bych žádné lepítka nedával, prostě může to v mrazáku odpadnout a pak přemýšlet odkud to bylo :think. Prostě vše musí být v sáčku. Proto dělám popisky do sáčků obyč tužkou, nebo si část předtiskávám na laserové tiskárně. :mrk