Stránka 3 z 4

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 08 dub 2014, 21:45
od vapno
Šajním dvěma 3W LED lampičkama z IKEI přes difuzér z petky od kofoly. Světlo takřka studené :mrk.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 21 kvě 2014, 19:46
od Cassida
Nevíte někdo, proč se běžně nedá Okena sehnat? Na internetu jsem ji našel (ale posílat si to nechat opravdu nechci). V běžných drogeriích (ani hypáčích) neí k dostání (jedině Iron). Prostě nějak "zmizela".

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 21 kvě 2014, 20:58
od Yohaness
To je snad to samé - Okena a Iron, ne?
Ale nevím, možná Okena chutná líp a po Ironu zas méně bolí hlava.... :)

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 21 kvě 2014, 21:56
od Cassida
Yohanessi, asi nečteš fórum pozorně :mrk Byly tu vášnivé diskuze, jestli Iron či Okena :) Převážil názor, že Okena má jiné složení a je asi o něco lepší. Viz třeba: viewtopic.php?f=24&t=4017&p=30733&hilit=iron#p30733. No ale po přečtení těch několika starých vláken z toho spíš vychází, že je to asi fakt jedno (názory asi tak půl na půl).

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 22 kvě 2014, 05:49
od Yohaness
No jo, no. Jak si mám pamatovat pro mě nevýznamnou diskusi, která proběhla víc než před dvěma lety.... :mrk

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 12 zář 2015, 12:15
od karlos
Trochu oživím tohle téma. Jaký máte nejlepší recept na zvláčnění gumových brouků?

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 13:45
od MilanP
úplně gumových?

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 14:16
od anonymus
karlos píše:Trochu oživím tohle téma. Jaký máte nejlepší recept na zvláčnění gumových brouků?
dá se specifikovat o co se jedná a jaká velikost.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 14:44
od karlos
Mám doma pár tesaříků, sušený nepreparovaný materiál ze zahraničí, velikost cca 1-1,5 cm. Ještě jsem s tím (kromě rozvlhčení) nic nedělal. Takže by mě zajímalo, než to začnu obligátně vařit dle Winklera, zda je ještě nějaký zajímavý fígl...

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 15:09
od aphodius
Zkus 24 hodinovou lázeň v amylalkoholu.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 15:29
od anonymus
Tak s tesaříky nemám zkušenost, ale Carabidae,Carabus,Ocypus.....do octa na 24 hodim a před preparací v octu 30 s - 1 minuta max. do mikrovlnky.Pak vyndat na ubrousek či něco savého ,osušit a vypreparovat (dost rychle to ale vyschne) nohy budeš muset asi podmáznout lepidlem jinak se ti po vyschnutí vrátí do původní polohy.Je to fuška ale jde to.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 18:18
od karlos
Díky za tipy, zkusím oba dva. Ten amylalkohol se dá sehnat běžně v lékárně ?

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 13 zář 2015, 19:28
od aphodius
Amylalkohol je rozhodně šetrnější, ale netuším, jestli se dá běžně sehnat. Já ho měl protekčně z jedné laboratoře, která už neexistuje. Už jsem ho však dlouho nepotřeboval, neboť většina brouků, které preparuju, jsou mé vlastní sběry, kde s vláčností problém nemám.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 18 úno 2017, 22:37
od Bombi
Dotaz - pořebuji rozvlhčit suché brouky, kteří chcípli smrtí přirozenou tj. jsou již částečně ve stádiu rozkladu a dám-li je do vody, rozpadnou se vniveč, zbyde jen smrdutý lektvar a směs hmyzích údů. Je nějaký postup, možná nesmysl a lá "suchá cesta" jak je aspoň částečně rozvolnit? Nebo jen lehce do výparů (ocet, okena atd.)? Mám tady ten bílej prášek, tuším se to jmenuje hydrogenfosforečnan sodný, jak se to používá? Nějaké zkušenosti?

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 08 pro 2017, 10:48
od kutilka
Zkoušel jste někdo tento postup?

ROZVLHĆOVÁNÍ
od Andrease Herrmanna

Kyselina octová funguje poměrně dobře, ale kde se proteiny svalů staly tvrdými kvůli denaturaci, kyselina octová nebude uvolňovat vzorky. V takových případech je zapotřebí chemikálie, která by rozdrtila bílkoviny. V Německu pro tento účel používáme simulovanou žaludeční šťávu: 1% pepsinu, 1% kyseliny chlorovodíkové a 98% vody. Roztok (stejně jako samotný prášek pepsinu) by měl být skladován při teplotách pod 15 ° C, pokud se nepoužívá.

Používám stejné skleněné zkumavky (10 nebo 20 ml), jako v případě zabíjení vzorků. Vložte několik brouků do zkumavky a naplňte je roztokem pepsinu. Pak ukládejte na teplé místo, jako je větrací skříň nebo nad radiátor (možná 30 nebo 40 ° C) a nechte několik dní. Pokud jsou brouci po několika dnech stále ztuhnutí, mohou být ponecháni až na několik týdnů, ale málokdy to musím udělat. Při větších broucích nebo při nižších teplotách je zapotřebí více času. Poté odstraňte roztok pepsinu: může být použit pouze jednou.


(http://extreme-macro.co.uk/)

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 08 pro 2017, 10:58
od Pepa
Jo funguje to i na materiál co se chytá do ředěneho lihu jako z malajseho pastí. Jen je třeba dodržovat opravdu poměr, hlavně pepsinu. Sice u větších brouků se dají dát í 2%, u malých pri delší expozici v roztoku jsou dobře povolené nohy, ale tykadla se už třeba rozpadají na články. Chce to chvíli s tím experimentovat.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 08 pro 2017, 12:30
od kutilka
Vyzkouším tohle:
https://www.growmaster.cz/kategorie/mer ... gKYk_D_BwE
nebo:
http://www.growhaus.cz/cistici-a-udrzov ... 00-ml.html
Je to levné... :)
pepsin-100-ml.jpg
pepsin-100-ml.jpg (13.62 KiB) Zobrazeno 21444 x

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 08 pro 2017, 18:03
od míra
Nechci nikterak popírat předešlé informace, ale já jsem si pro nedostatek ingrediencí( pepsinu..) a i znalostí chemie
pomohl navlhčením ztuhlých jedinců na den ve vodě a druhý den jsem je dal na minutu dvě do mikrovnky.
Dá se říci, že jakš takš se dají.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 26 led 2018, 23:45
od drabcik
A jak je to s přepreparováním brouků, kteří již byli na štítku. Stačí klasické rozvlhčení? Mám strach, aby se třeba nelámala tykadla nebo nohy, když už byli jednou vysušení. Nebo jsou stejně vláční jako po preparaci z mrazáku? Ptám se proto, že potřebuji dodatečně vypreparovat kopulační orgány u Cryptohagusů.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 27 led 2018, 07:26
od bozapetr
pokud byli vlacni pri preparaci a ted je budes rozvlhcovat ( ja davam ocet : voda 1:1 ), tak v pohode ,.. je treba zohlednit delku vlhceni s velikosti brouka ( cim vetsi, tim dele ) a starim ( starsi - dele ) ... kdyz mam drepciky na det z lonska a potrebuju kuchnout, staci 15 min na setrnou manipulaci, hodinu na pohodovou ( s tim, ze brouka ,,zaliju" - poradne navlhcim )