Stránka 1 z 4

Rozvlhčování brouků

Napsal: 20 pro 2010, 08:47
od Kodl
Zdravím
Máte někdo zkušenosti s rozvlhčováním větších broků, mam pár větších Batocer, a nějak nevím jak na ně.

Moc díky za postřehy a rady.
:)

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 20 pro 2010, 09:54
od Vašek
Brouky jakékoliv velikosti rozvlhčuju stejně:
Do uzavřené nádoby (používám plastovou krabičku od Ferero R.) naskládám papírovou kuchyňskou utěrku (asi 10 vrstev) a navlhčím Okenou tak, aby se při stlačení utěrek nedělaly "loužičky" pod prstem (to zajistí, že se hmyz zbytečně nenamočí a rozvlhčují jen výpary).
Běžně preparuji po cca 24 hodinách, ale když to chci urychlit, stačí dát krabičku asi na 1-2hodiny na radiátor ( :D zapnutý).
Jsem s tím naprosto spokojený, žádné barevné změny (v případě, že hmyz nepříjde do přímeho kontaktu s Okenou !) jsem nezaznamenal ani u světle chlupatých druhů, spíš se barvy lehce vylepší - např. Chlorophorus varius.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 28 pro 2010, 10:32
od poliman
Já dám do uzavřené nádoby vodu s octem a na to položím na polystyren brouky, položím pak krabičku na topení (v létě problém :) ), do dvou dní je už většinou brouk rozvlhčenej, ale nevím jak to bude u hodně velkých, ti se budou rozvlhčovat asi déle.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 led 2011, 13:14
od prosektor
já brouky fláknu přímo do vody s octem a jarem. malé i velké.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 led 2011, 14:55
od ivo
prosektor píše:já brouky fláknu přímo do vody s octem a jarem. malé i velké.
Ja taky tak,jen ta voda nesmi byt moc horka,tak akorat.Nekterym broukum se v moc horke vode rozevrou krovky a tim padem i kridla,a to je pak prace navic.Preparuju tak za 10minut.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 03 led 2011, 15:05
od tomak
Sifon (jakakoliv voda s bublinkama bez prichute) + kyselina octova v dostatecne utesnene sklenici. Kdyz to trva dlouho, tak sup s tim na chvilinku do mikrovlnky (jen ta sklenice nesmi mit kovovy uzaver - mam na to krasnou placatou sklenici o prumeru asi 20 cm se silikonovym tesnenim a sklenenym sroubovacim vikem - od nejakeho exotickeho kompotu).

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 10 led 2011, 15:17
od Radomír
:nod ten CO2 dělá divy. Kdysi jsme likvidovali staré hasičáky. Stačil kousek suchého ledu do vody a vzduchotěsně uzavřít. Rozvlhčování trvalo několik málo minut. Jinak vlhčím parami octa.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 09 úno 2011, 12:23
od burysek
Já raději používám tu zdlouhavější metodu vlhkého prostředí v uzavřeném boxu. Ale mám jeden dotaz na ty co hází brouky do vody. Samozřejmě, že jsem taky tuto metodu, když jsem kvaltoval vyzkoušel. Brouky jsem ale házel jen do čisté teplé vody. Brouci ale nebyli vláční moc dlouho a během pár minut není problém ulomit např. tykadlo. Jak je to v případě přidání octa nebo CO2 ?

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 09 úno 2011, 16:07
od prosektor
proč mají být vláční dlouho? tobě nestačí na preparaci pár minut? :nerd já s tím problém nemám, když není čas, tak se pěkně koupou v jaru i delší dobu a ocet zajistí, že nechytnou plíseň (to se mi občas stalo v obyčejné vodě)

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 09 úno 2011, 17:55
od burysek
Kdyby mě ten čas stačil, tak to tady psát nebudu. Při lepení na štítek vždy nechám cca 3 min. brouka zavadnout, aby se mi nemrcasil a potom fixuji končetiny ...no a než se k tomu dostanu, tak je již zase ztuhlý ...tak o tom jsem mluvil

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 09 dub 2011, 11:23
od Haci
Většinou materiál moc nerozvlhčuju, páč vlastní mám rozvlhčenej. Při rozvlhčování záleží, taky na tom, čím kdo brouka zabil. S některými prostně moc nejde hnout. Teď jsem vypátral, že takovéto exempláře či exempláře z lihu se dají preparovat pomocí enzymu které rozruší bílkoviné můstky ve svalu a končetiny pak povolí. Ale s rozchlypováním krovek toho moc nadělat nejde, zejména u brouků z lihu, protože u nich došlo k velmi rychlé dehydrataci. Jako enzym se dá použít jakákoli proteáza, avšak každá má trochu jiné pole působnosti. Nejlépe funguje proteináza-K, ale ta je drahá jak ojetý auto :cry. Výborně poslouží třeba pepsin. Ostatní brouky rozvlhčuju na petrisce ironem. Ocet jsem přestal používat, jendak všechno smrdí kysele, což by zas tak nevadilo, ale hlavně ničí světlé barvy (červená, oranžová, žlutá), které jsou sami o sobě nestálé. Navíc u některých zvířat způsobí, že jsou jak gumáci.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 27 kvě 2011, 12:53
od starejBrůna
Já jsem dřív používal taky octovou vodu ale to samý,... nelíbí se mi jak likviduje barvy (ještě že chudáci pestrokrovečníci nesepsali petici) :doh
Nejčastěj vlhčim octanem ve filmovkách, vyndám smrtící medium, nechám jen brouky přiměřeně zakápnu. Ale ne zas aby plavali.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 25 čer 2011, 00:03
od PavelJakubec
Brouky v poslední době rozvlhčuju tlakem ve stříkačce těsně před preparací. Velkou výhodou je, že se mi neválí úplně rozmáčení brouci v petričkách třeba tři dny, když přecením své časové možnosti.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 27 čer 2011, 08:24
od Renda
Jak píše Haci....do ironu s nimi ...resp. do Okeny.
Materiál po návratu z lovu uchovávám v papírových sáčcích v mražáku...jakmile mám čas vyberu ho do plastových petriček (netěsní a tak tam krásně vyschnou)..poté ukládám do šuplíku...na a pak někdy v zimě se do toho šuplíku znovu podívám ... v petričkách se materiál snadno prohlíží... a pak už jen okena na den až dva a tradáá na to ...nebo tak nějak si to alespoň pamatuju ... :D

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 29 črc 2011, 01:49
od wayup
Hmmmm.... a co prostě použít pouze horkou (resp. přiměřeně teplou, 70-80°C) vodu?? U Carabů s tím není problém, rozvlhčeno za 5 minut od velikosti 5 mm do velikosti Procerus gigas. Naprosto nevidím důvod používat Okenu a podobné s...y (ostatně je to stejně plus minus voda+isopropylalkohol+barvivo). Teplá voda úplně postačí. Rozvlhčeného brouka otestuji a dle potřeby popř. nechávám před preparací cca 15 min až 1 hodinu ve vlhku (Petriho miska, buničina). Když je zcela vláčný,preparuji. Popř. dovlhčím. Při preparaci jsem povětšinou nic neulomil, výjimky stranou..

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 29 črc 2011, 07:10
od kormik
U jednoho brouka to možná takhle jde. Ale já když vyndám jeden lov z mrazáku, tak v něm mám klidně 300 brouků, někdy i více a to za odpoledne nevypreparuju a pokud tam na misku nekápnu trochu octa, do druhého dne to začne hnít. Jinak teplou vodou taky rozvlčuji - materiál, který jednorázově přepreparovávám - dám to do mikrovlnky na půl minuty i míň a můžu hned brouka předělat.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 29 črc 2011, 08:37
od marion
kormik píše:U jednoho brouka to možná takhle jde. Ale já když vyndám jeden lov z mrazáku, tak v něm mám klidně 300 brouků, někdy i více a to za odpoledne nevypreparuju a pokud tam na misku nekápnu trochu octa, do druhého dne to začne hnít. Jinak teplou vodou taky rozvlčuji - materiál, který jednorázově přepreparovávám - dám to do mikrovlnky na půl minuty i míň a můžu hned brouka předělat.
:yes hodně individulální, rozvlhučiji často i 1000 brouků z jednoho sběru a žádný nemá přes 5 mm, kdybych rozvhlčoval každého zvlášť a kontroloval, jak se mu hýbou nožičky, tak se k preparaci ani nedostanu. Každý sbíráme něco jiného a jinak, nelze generalizovat, píšeš "...Naprosto nevidím důvod používat Okenu a podobné s...y", takže dle mně přijde nesmyslné rozvlhčovat brouky po jednom a ještě jim kontrolovat nožičky. Jak píše kormik, mimo jednotlivé kusy při přepreparování.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 29 črc 2011, 08:48
od Vašek
Taky se přidám - v misce s Okenou mám jistotu, že i když vše rozvlhčené nestihnu udělat hned, tak se nic nestane a nemusím vůbec nit dokapávat (jakékoliv desinfekce). Brouky dělám klidně i za 5 dnů. Misku používám opakovaně, ani neměním podklad (savý papír) a jen dokapávám Okenu. Nikdy v ní nebyl ani náznak plísně nebo něčeho podobného.
A jak jsem už psal - pokud chci něco předělat jednorázově, šoupnu misku na radiátor ( :) předělávám hlavně v zimě) a než vypiju :coffee , můžu dělat.

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 29 črc 2011, 13:43
od burysek
Nevím zda jsem tam neměl Okeny moc (cca 10 vrtvev toaleťáku a po tlaku shora to bylo suché) a přesto se plíseň dostavila :angry

Re: Rozvlhčování brouků

Napsal: 16 bře 2014, 13:18
od drabcik
Prosím o radu. V poslední várce se mi nedaří brouky řádně rozvlhčit. Prostě jakoby zgumovatěli a pruží. Problém se týká hlavně drabčíků, ale občas se mi to stane i u kůrovců. Chyba nejspíš nebude ve špatném způsobu smrcení, jak výše psal Marion, protože jiné věci ze stejné várky ( aphodiusové, střevlíčci, atd.) jdou preparovat bez problémů. Má někdo nějaký tip jak na rozvlhčení takových ( gumových) brouků?