Lov na světlo
- aphodius
Re: Lov na světlo
Teď mi psal Víťa Kubáň - je v mém oblíbeném Podunají, má tropickou noc, vlhko - dalo by se tedy říct naprosto ideální podmínky k lovu soumračných a nočních letců - ovšem ani krovka! Zdá se, že i tam je ještě na tenhle způsob lovu letos brzo!
- Hali+
To je všechno hezké, leč já pasu po voďácích.aphodius píše:To je podle mě, Milane, dobrá teplota. Já chytal vysoce teplomilnou Codoceru při 14°C, a Bolbelasmus lítal už při 10°C. Obecně se dá říct, že v našich zeměpisných polohách je dobrá noc na chytání na světlo nad 15°C. Např. Bolbelasmům pak nejvíce vyhovuje teplota 18-22°C. Takže v teplotách to asi nebude - zřejmě je to prostě letos opožděno.

Ale naopak třeba takový Cercyon unipunctatus létá na jaře za prvních slunečných dnů, hned jak je teplota nad nulou! To je ale praštěný otužilec, šunt a navíc žije v hnoji, ne ve vodě.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Vašek
- moderátor
Pod mrakem, 15 stupňů - je to velmi slabé, pár slunéček, dobové Curculia, 2 druhy běžných kovaříků. Potěšila ale Cortodera femorata - je to můj zatím pátý údaj z okresu.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
Gratuluji aspoň k tomu.
Dnes na balkoně opět ani krovka, ale bylo po bouřce a 15°C, což je trošku omlouvá...
Dnes na balkoně opět ani krovka, ale bylo po bouřce a 15°C, což je trošku omlouvá...

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
Tož dnes večer mi ještě za světla doletěl na balkon Eucnemis capucina a tak jsem nelenil, hned natáhl plachtu a rozsvítil UV lampy... Krásně teplo a dusno.
No a do čtvrt hodiny začal slejvák... Takže dneska zase nic, balím to... Tenhle rok je fakt divný...
No a do čtvrt hodiny začal slejvák... Takže dneska zase nic, balím to... Tenhle rok je fakt divný...

- aphodius
To já dnes zažil úžasné rojení Odonteus armiger na Prostějovsku - asi 50 kusů.
- Hali+
Předpokládám, že tam nepršelo, že...?
Svícení je o tom chytit dobré počasí a být ve správnou dobu na správném místě...
Svícení je o tom chytit dobré počasí a být ve správnou dobu na správném místě...
- Yohaness
Já jsem loni zažil létat Odonteuse i když pršelo. Pravda, nebylo to žádné rojení, ale 4 kousky si klidně kličkovali při středním dešti. 

Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
- aphodius
To je Honzo moc pěkné pozorování - do mého pamování O. armiger však od Tebe nemám ani jeden údaj... 

- Hali+
V mírném mrholení vím že brouci létají, ale když už začne pršet víc, tak mám strach o lampu a sbalím to...Yohaness píše:Já jsem loni zažil létat Odonteuse i když pršelo. Pravda, nebylo to žádné rojení, ale 4 kousky si klidně kličkovali při středním dešti.
- Yohaness
Tak to sorry, piš si: Hungary, Duna Ipoly NP, Kiralyrét, 6.8.2012, Jan Schneider lgt. - 4 ks(3samci/1samice) v dešti, přelety nad sečenou loukou, okolo 9 .00h m.č., 18°C.aphodius píše:To je Honzo moc pěkné pozorování - do mého pamování O. armiger však od Tebe nemám ani jeden údaj...
Spokojen?

- aphodius
Aha - tak to bylo v Maďarsku? Údaj si každopádně zapisuju - díky moc! Bolbouše jsi tam nepotkal?
- Yohaness
Tak to bohužel ne...aphodius píše:Aha - tak to bylo v Maďarsku? Údaj si každopádně zapisuju - díky moc! Bolbouše jsi tam nepotkal?

- Adam
Tohle už je obsedantní porucha....aphodius píše:Bolbouše jsi tam nepotkal?
- aphodius
Proč Adame? Duna-Ipoly Nemzeti Park mám dlouhodobě v hledáčku právě kvůli B. unicornis - zajímá mě z tohoto pohledu víc než kterékoli jiné území. Je ale pravda, že u tohoto brouka mě zajímá údaj odkudkoli - a není se čemu divit, s ohledem na jeho zajímavou biologii a klesající denzitu v rámci celého areálu výskytu.
- Vašek
- moderátor
Dnešní noc vypadá zatím dobře, před chvílí to začalo docela lítat. Sice zatím žádný špek, ale na plátně je docela živo
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- tveverka
V úterý jsem zkoušel rozsvítit u nás na zahradě (Kutná Hora) - docela to žilo, ikdyž vesměs samá klasika (Trechus quadristriatus, drobní drabčící atd.). Z lepších Drilus concolor a Axinopalpis gracilis.
Včera u Sv. Mikuláše to byl o poznání větší hukot - mraky drobných drabčíků, Heteroceridů, vodomilů atd, ale bylo i dost lepších střevlíčků (Tachys fulvicollis, Perigona nigriceps, Porotachys bisulcatus, Badister unipustulatus, Chlaenius tristis...), Synchita mediolanensis (12ex.), Aulonium trisulcum, Drilus concolor a další.
Včera u Sv. Mikuláše to byl o poznání větší hukot - mraky drobných drabčíků, Heteroceridů, vodomilů atd, ale bylo i dost lepších střevlíčků (Tachys fulvicollis, Perigona nigriceps, Porotachys bisulcatus, Badister unipustulatus, Chlaenius tristis...), Synchita mediolanensis (12ex.), Aulonium trisulcum, Drilus concolor a další.
Tomáš Veverka
- starbaits
Tak jsem včera vyzkoušel UV trubice do počítačové skříně ( http://interlink.tsbohemia.cz/ca-sharko ... 47333.html ) a musím říct že to splnilo moje očekávání. Svítí to slušně na 12V a taky to slušně lítalo, ale hlavně drobní střevlíci

- kormik
No, teď to v deltě Dunaje vypadalo na slaništích takhle. Brouci tvořili 90% hmyzu co nalétl a to v mnoha a mnoha druzích. Za chvilku se k plátnu nešlo ani přiblížit a šlo by to přehazovat lopatou - bez prdele.
Blbý je, že v té mase člověk nemohl nic malého najít.

Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
- aphodius
Čau Kormiku, byli tam nějací zajímaví listorožci?