Jak zálohovat zdejší témata?

Pravidla chování a přispívání na fóru
Odpovědět
Uživatelský avatar
hong
Příspěvky: 931
Registrován: 30 dub 2010, 15:34

Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od hong » 06 čer 2014, 11:14

nevím, kam tenhle dotaz zařadit - třeba mě hodný moderátor někam převelí...
tedy: jak si můžu zálohovat nějaká zajímavá zdejší témata, abych předešel tomu, že budou někým později vymazány a já už se k nim nedostanu?? Zvládl bych vlastními silami leda to, že bych si to převedl systémem "copy and past" do wordovského dokumentu. Nemám nějakou jinou, elegantnější možnost?
Poraďte ubožákovi...;o)))

Moderátor Vindobon (6. 6. 2014 20:46): Vyčleněno z vlákna Fotografie druhů na určení (determinace).

Uživatelský avatar
Radomír
Příspěvky: 1152
Registrován: 05 srp 2010, 10:16

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od Radomír » 06 čer 2014, 12:25

hong píše:... jak si můžu zálohovat nějaká zajímavá zdejší témata, abych předešel tomu, že budou někým později vymazány a já už se k nim nedostanu?? ...
Na toto jsem se chtěl už delší dobu též zeptat.

Uživatelský avatar
angellus
Příspěvky: 279
Registrován: 24 led 2012, 14:11

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od angellus » 06 čer 2014, 13:11

Napadá mě řešení uložit stránku (pravé tlačítko myši a uložit jako). Vyberete si uložení ve kterém se vytvoří složka (se soubory na strance) a ikona prohlížeče. Stránka se potom dá načíst v prohlížeči i ofline a nemění se. :P

Uživatelský avatar
hong
Příspěvky: 931
Registrován: 30 dub 2010, 15:34

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od hong » 06 čer 2014, 13:19

angellus píše:Napadá mě řešení uložit stránku (pravé tlačítko myši a uložit jako). Vyberete si uložení ve kterém se vytvoří složka (se soubory na strance) a ikona prohlížeče. Stránka se potom dá načíst v prohlížeči i ofline a nemění se. :P
no to vypadá dobře, akorát že po klepnutí na pravé myší ouško se mi žádná možnost "uložit jako" neobjeví...
Ale zkusil jsem to s možností "vytvořit zástupce" a tohle možná půjde.
V každém případě dík za radu!!

Uživatelský avatar
honzaprazak
Příspěvky: 416
Registrován: 07 říj 2013, 19:12
Bydliště: Hradec Králové

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od honzaprazak » 06 čer 2014, 13:24

Pokud tomu dobře rozumím, musíš kliknout na odkaz směřující na dané vlákno (pro další stránky na odkazy s čísly stránky, které jsou dole).
Jan Pražák

Uživatelský avatar
hong
Příspěvky: 931
Registrován: 30 dub 2010, 15:34

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od hong » 06 čer 2014, 13:29

s tím "vytvořit zástupce" mi to funguje, ale když tu stránku někdo vymaže, tak jsem v kelu...

Uživatelský avatar
Radim
Příspěvky: 449
Registrován: 29 dub 2010, 07:47
Bydliště: Zlaté Hory - Salisov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od Radim » 06 čer 2014, 13:44

Co používáš za prohlížeč? Já jsem to zkusil ve Firefoxu - stačí kliknout nahoře Soubor - Uložit stránku jako (nebo použít zkratku Ctrl+S) a vybrat si misto v počítači. Uloží se soubor .htm a složka s jednotlivými soubory dané stránky (hlavně obrázky -ale pouze v náhledu, ne v plném rozlišení - to se musí stáhnout zvlášť). Pak už i bez připojení na net stačí rozkliknout ten .htm soubor a v prohlížeči se daná stránka otevře. Asi bude taky potřeba uložit zvlášť každou stránku rozsáhlejšího vlákna...zkrátka uložíse to co aktuálně při ukládání vidíš v prohlížeči - z .htm už se pak nemusíš dál nikam proklikat, pokud dané odkazy už fungovat nebudou.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.

Uživatelský avatar
hong
Příspěvky: 931
Registrován: 30 dub 2010, 15:34

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od hong » 06 čer 2014, 14:40

Radim píše:Co používáš za prohlížeč? .
Mám tady v práci obyčejný IExplorer, ještě to doma zkusím v té Mozille, jestli v tom bude rozdíl....

Vindobon
Příspěvky: 1188
Registrován: 31 pro 2013, 21:20
Bydliště: Co pnou se modré hory

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od Vindobon » 06 čer 2014, 16:25

Hongu, v Exploreru (aspoň v novějších verzích) vpravo nahoře je takové ozubené kolečko, na to klikni, objeví se nabídka, vyber "soubor", objeví se nabídka, vyber "uložit jako" a ulož to pod nějakým názvem, který si můžeš i vymyslet (doporučuji omezit se na znaky anglické abecedy a nepožívat mezery; mínusko i podtržítko se použít dá, velká písmena taky, číslice taky). Připiš koncovku .html (nebo .htm, je to fuk, ale dělal bych to vždy stejně, ať v tom nemáš guláš) a ulož to v kódování UTF-8 (nabízí to ukládací formulář). Takto uložíš stránku tak, jak ji vidíš. Cokoli dostupné až po kliknutí je dostupné jen když máš spojení s internetem a jen když to není mezitím smazané (týká se to i dalších stránek vícestránkového vlákna).

Příklad:
Vikendove-vypravy-2013-01.html
Vikendove-vypravy-2013-02.html
Vikendove-vypravy-2013-03.html
...
Vikendove-vypravy-2013-41.html

Názvů, které navrhuje ukládací formulář, například

ENTOMOLOGICKÉ FÓRUM • Zobrazit téma - Víkendové výpravy 2013 aneb co kde leze, lítá, poskakuje

bych se vyvaroval. Jsou zbytečně dlouhé a plné znaků, které by mohly způsobovat problémy.
Petr . Z á b r a n s k ý . . . . . . www.zabra.at

Uživatelský avatar
hong
Příspěvky: 931
Registrován: 30 dub 2010, 15:34

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od hong » 06 čer 2014, 16:55

takže ještě jednou, Vindo (...;o))) - mluvíš s počítačovým blbem, to si uvědom: jak si mám zálohovat vlákno či stránku, aby mi nezmizela, až ji někdo vymaže?? Pokud ji dostanu do formy .html, pak mi zmizí - není-liž pravda?
Jde to jinak než do nějakého dokumentu (třeba do Wordu)?
Dík!
H.

Uživatelský avatar
broukovec
Příspěvky: 360
Registrován: 02 kvě 2010, 17:46
Bydliště: České Budějovice

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od broukovec » 06 čer 2014, 19:06

V Internet Exploreru - v řádku nabídek:

Soubor - Uložit jako - vybrat umístění, název nechat nebo přepsat, typ souboru Webový archiv - Uložit.

Pokud není zobrazen řádek nabídek, klepnout pravým tlačítkem myši na horní šedou lištu a zaškrtnout Řádek nabídek.

Anebo jak píše Vindobon, volba Uložit jako je i v menu pod ozubeným kolečkem. Anebo rovnou stisknout Ctrl + S.

Toť vše.
F.Houška
Coleoptera WP
http://coleoptera-cz.webnode.cz/

Uživatelský avatar
angellus
Příspěvky: 279
Registrován: 24 led 2012, 14:11

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od angellus » 06 čer 2014, 19:33

Hele lidi já používám chrom a stačí právě kliknout levim, vybrat úložiště a hotovo na jinych prohlížečích se to děla jako možnost "uložit stránku" apd... V zadaném úložišti nalezneme soubor s ikonou výchozího prohlížeče a slošku se všemi komponenty. Jinak samozřejmě co list vlákna to nový soubor se složkou. To je jasý. Stačí jen náležitě popsat ( nezasahovat do přípony) a je to bez problému přehledný.....

Vindobon
Příspěvky: 1188
Registrován: 31 pro 2013, 21:20
Bydliště: Co pnou se modré hory

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od Vindobon » 06 čer 2014, 19:36

hong píše:Pokud ji dostanu do formy .html, pak mi zmizí - není-liž pravda?
Nezmizí, jen ji musíš mít na disku. Soubor ve formátu .html je prostě jen typ souboru, jako je .xls nebo .doc typ souboru. Všechny ty soubory se dají otevřít v příslušných programech. Soubor .doc otevřeš ve Wordu, soubor .html můžeš otevřít pomocí prohlížeče, nebo v nějakém texťáku, třeba Notepad (Poznámkový blok). Ale v této fázi se k souboru .html dostaneš jen přes správu souborů. Můžeš si ale vytvořit vlastní soubor html, do něj napsat (nakódovat) odkazy a pak už jen otvíráš svůj soubor html a na vlákna z entofóra si můžeš klikat. Třeba takhle:

1. Otevři si microsoftí Poznámkový blok (Notepad)
2. Zkopíruj do něj tento kód:

Kód: Vybrat vše

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
    <title>Vlákna z Entofóra</title>
  </head>

  <body>
    <h1>Hongova sbírka vláken z Entofóra</h1>
    <h2>Brouci</h2>
    <h3>Víkendové výpravy aneb co kde leze, lítá, poskakuje</h3>
    <ul>
      <li>2010 - <a href="">strana 1</a>, <a href="">strana 2</a>
      <li>2011 - <a href="">strana 1</a>, <a href="">strana 2</a>
      <li>2012 - <a href="">strana 1</a>, <a href="">strana 2</a>
      <li>2013 - <a href="Vikendove-vypravy-2013-01.html">strana 1</a>, <a href="Vikendove-vypravy-2013-02.html">strana 2</a> atd... atd...
    </ul>

    <p>Můžeš napsat i odkaz přímo do hlubin internetu (bude fungovat tak dlouho, dokud daná stránka bude na dané adrese existovat):
    <p><a href="http://www.entoforum.cz/viewtopic.php?f=100&t=6153">Tesařík piluna</a>

    <h2>Motýli</h2>
    <ul>
      <li><a href=""></a>
      <li><a href=""></a>
      <li><a href=""></a>
    </ul>

    <h2>Ostatní havěť</h2>
    <ul>
      <li><a href=""></a>
      <li><a href=""></a>
      <li><a href=""></a>
    </ul>

  </body>
</html>
3. Ulož to pod názvem třeba Vlakna-entoforum.html v kódování UTF-8 (kódování UTF-8 nabízí ukládací formulář, jen to musíš vybrat); vyber nebo vyrob a zapamatuj si složku, ve které chceš svůj archiv vláken mít.

4. Běž do správy souborů na tvém disku, najdi soubor, který jsi právě pojmenoval Vlakna-entoforum.html, klikni na ten název pravým myšítkem a vyber otevřít v Internet Exploreru.

5. Chceš-li něco v tom souboru měnit (doplňovat odkazy...), musíš ho upravovat v nějakém textovém editoru, třeba v Notepadu (né ve Wordu!!!).

6. To cos právě udělal, bylo vytvoření jedné internetové stránky v jazyku HTML a její uložení ve formátu .html u tebe na disku počítače. Můžeš si jich udělat i víc a provázat je navzájem odkazy. Odkaz se v HTML píše takto:

Kód: Vybrat vše

<a href=""></a>
Mezi uvozovky patří adresa a mezi zobáčky text, na který chceš klikat myší (tzv. anchor text neboli kotevní text):

Kód: Vybrat vše

<a href="piluna.html">Tesařík piluna</a>
nebo:

Kód: Vybrat vše

<a href="http://www.entoforum.cz/viewtopic.php?f=100&t=6153">Tesařík piluna</a>
Soubory, na které těmi <a href=""></a> odkazuješ, musí pochopitelně také existovat (v našem jednoduchém případě musí být ve stejné složce jako ten vytvořený soubor Vlakna-entoforum.html).
Petr . Z á b r a n s k ý . . . . . . www.zabra.at

Uživatelský avatar
Pepa
Administrátor
Příspěvky: 747
Registrován: 24 dub 2010, 23:07
Bydliště: šluknovsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zálohovat zdejší témata?

Příspěvek od Pepa » 09 čer 2014, 15:26

V IE nejlépe a nejrychleji uložit jako webový archiv jediný soubor koncovka mht. Je to rychle a přehledné můžeš si to pojmenovat jak chceš.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin

Odpovědět

Zpět na „Pravidla fóra, registrace, připomínky /Forum rules, register/“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host